De meeste kakkerlakken die in ons land voorkomen zijn zogeheten Duitse kakkerlakken. Ze komen vooral voor in woonhuizen, maar ook in grote aantallen in bakkerijen, levensmiddelenbedrijven, hotels, restaurants, ziekenhuizen, vuilstortplaatsen en aan boord van schepen.
Ze verspreiden een onaangename geur die door levensmiddelen wordt opgenomen. Het zijn alleseters. Ze voeden zich met levensmiddelen, maar eten ook dode dieren, uitwerpselen en afvalstoffen. Logisch dus dat ze soms ziekten overbrengen.
Duitse kakkerlakken vervuilen ons voedsel. Ze verslepen smetstoffen met zich mee, zoals salmonella, en ze zijn drager van bacteriën en mijten. Op de rug van de Duitse kakkerlak zit een rugklier die een onaangename geur verspreidt.
Kakkerlakken zijn beesten die je zo snel mogelijk verwijderd wilt hebben. Een kakkerlak plant zich snel voort. Het is dan ook van belang dat deze zo snel mogelijk bestreden wordt.
Duitse kakkerlakken verspreiden zich o.a. via gebruikte dozen, manden, kisten, containers en dergelijke die met bagage, verhuizingen en transporten worden binnengebracht. Om ze in gebouwen te weren zou dit binnenbrengen dus voorkomen moeten worden.
Ook het beperken van het voedselaanbod door een zorgvuldige hygiëne kan bijdragen aan de wering van Duitse kakkerlakken. Op de eerste plaats kunt u ervoor zorgen dat daar waar ze hun voedsel vinden, meestal in de keuken, ’s nachts geen eten of etensresten te vinden zijn.
Met andere woorden: berg etenswaren op in goed afgesloten schalen, blikken, kunststof dozen en/of in de koelkast. Etensresten en keukenafval direct opruimen. Vuilnisemmers zorgvuldig afsluiten en bij voorkeur ‘s nachts buiten zetten. Daarnaast kan het dichten van doorvoeropeningen van leidingen en dergelijke bijdragen tot het beperken van de verspreiding van de kakkerlakken in een gebouw.
De bestrijding van Duitse kakkerlakken behoort door deskundigen te worden uitgevoerd. In de meeste gevallen bestaat de bestrijding uit een plaatselijke behandeling van alle mogelijke schuilplaatsen en de directe omgeving ervan.
Voordat een bestrijdingsactie mag plaatsvinden, moet eerst (door of namens de gemeente of huiseigenaar) de omvang van de verspreiding van de Duitse kakkerlakken onderzocht worden. Zo’n onderzoek vindt plaats zowel binnen het betreffende gebouw als in de aangebouwde panden.
Vervolgens wordt een bestrijdingsplan opgesteld. Daarin staan o.a. de volgorde van de behandeling, de toe te passen methode, de benodigde apparaten, de menskracht en de toegelaten middelen. Tevens staan hierin afspraken dit met de eigenaar en/of bewoners van het pand gemaakt zijn.
Wij maken graag een passend bestrijdingsplan. Neem contact met ons op.