Terug Blog
Sign
Mollen in je tuin: Hoe bestrijd je ze effectief?

Mollen kunnen een echte nachtmerrie zijn voor tuinliefhebbers. Hoewel ze op zichzelf onschuldig lijken, kunnen hun graafwerkzaamheden grote schade aanrichten aan je gazon en planten. Als je merkt dat je tuin bezaaid is met molshopen, dan is het tijd om in actie te komen. In deze blog delen we enkele effectieve manieren om mollen uit je tuin te houden.

Waarom Mollen in je Tuin?

Mollen leven voornamelijk ondergronds en graven uitgebreide gangenstelsels op zoek naar voedsel, zoals regenwormen, larven en insecten. Hoewel mollen geen planten eten, kunnen ze door hun graafwerkzaamheden wortels beschadigen, het gras omhoog duwen en de grond verstoren.

Hoe herken je molactiviteit?

Voordat je begint met het bestrijden van mollen, is het belangrijk om te weten hoe je hun aanwezigheid kunt herkennen:
– Molshopen: Dit zijn kegelvormige hopen aarde die je kunt vinden op je gazon of in de borders.
– Ophogingen in het gras: Mollen graven gangen net onder het oppervlak, waardoor het gras vaak omhoog wordt geduwd.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat mollen je tuin aantrekkelijk vinden:

1. Mollengaas plaatsen: Plaats een fijnmazig mollengaas onder je gazon of plantenbedden om te voorkomen dat mollen vanuit de grond omhoog komen. Dit werkt vooral goed bij het aanleggen van nieuwe gazons.

2. Grond verbeteren: Mollen worden aangetrokken door tuinen met een overvloed aan regenwormen en insecten. Door de grond goed te beluchten en te verbeteren, kun je ervoor zorgen dat deze minder aantrekkelijk wordt voor mollen. Overweeg het gebruik van natuurlijke bodemverbeteraars zoals compost.

3. Sterke geuren gebruiken: Mollen houden niet van sterke geuren. Planten zoals knoflook, keizerskroon of narcissen kunnen helpen om ze op afstand te houden. Daarnaast kun je natuurlijke middelen zoals bloedmeel of hondenhaar gebruiken om mollen te weren.

Effectieve bestrijdingsmethoden

Als de mollen al in je tuin actief zijn, kun je overwegen om ze te bestrijden door mollenklemmen te plaatsen.
Mollenklemmen zijn de meest effectieve manier om mollen te vangen en te doden. Plaats de klem in een actieve gang en controleer regelmatig. Hoewel dit een harde methode is, biedt het vaak wel de snelste oplossing voor ernstige mollenplagen. Hiervoor moet u wel enige kennis hebben w.b.t. de mollengangen en hoe u het beste de mol kunt vangen, dit vergt ervaring en kennis. Wilt u snel van uw mollenplaag af? Neem dan contact met ons op. Wij hebben veel ervaring in het bestrijden van mollen en met zeer snel en effectief resultaat!

Conclusie

Hoewel mollen nuttig kunnen zijn omdat ze insecten en larven eten, kunnen hun graafwerkzaamheden in de tuin erg vervelend zijn en uw mooie gazon helemaal op de kop zetten! Gelukkig zijn er manieren om mollen te bestrijden waar Hendriksen Plaagdierbeheersing u bij kan helpen. Dus wilt u snel weer uw mooie gazon terug? Bel of mail dan met ons, dan komen wij z.s.m. bij u langs!